Opleiding Wegwijzer

WAAR GA JE JE RUGZAK MEE VULLEN?
Alle dagen zullen gekoppeld zijn aan het seizoen en de daarbij horende weersomstandigheden. Ook zullen de Wegwijzers via thema’s aan bod komen. We maken een reis via geboorte, leven, dood en wedergeboorte.

Gedurende dit jaar maken we contact met de nomade in onszelf en stemmen steeds weer af op het rustgevende tempo van het seizoen. We starten altijd gezamenlijk. Daarnaast zul je ook eigen tijd krijgen en een (oefen)plek in het bos zoeken om de spiegelingen en (f)luisteringen van het bos te ondergaan.

Hierbij is aandacht voor je intuïtieve en speelse zijn met alles om je heen. Op een creatieve manier onderzoek je de helende kracht van planten. Hierbij komen zowel kunstvormen, fytotherapie (kruidenleer) en innerlijke alchemie aan bod. Er wordt niets aangeleerd, maar aangewezen, zodat je kunt ervaren.

WAT IS DE OORSPRONG VAN DE OPLEIDING?
In heel veel culturen over de wereld zijn mensen zich bewust van de kracht van de natuur en de heilzame werking ervan. Na heel wat rondzwervingen en interesses gevolgd te hebben, is het bos en de natuur mijn atelier geworden waarin het op verschillende niveaus mogelijk is een ontwikkeling te volgen en te leven vanuit het zijn.
Verbinding met de natuur en haar als spiegel te gebruiken is voor mij een natuurlijk gevoel geworden.

De verbinding van hoofd, hart, handen en voeten en het volledig openstellen van alle zintuigen zijn voor mij vanzelfsprekend. Zien, luisteren, ruiken, proeven en de tast brengen magie en heelheid. Met groepen samen zijn en elkaars heilige pad respecteren en intuïtieve talenten verdiepen, wil ik dan ook graag faciliteren vanuit het principe van deep democracy. Hierin ligt de kracht van samen werken en groeien. Zowel met de medereizigers als de natuur.

WETENSCHAPPELIJKE TERMEN DIE DE ERVARINGEN ONDERBOUWEN
Een van de redenen dat de natuur zo heilzaam is, is vanwege de grote hoeveelheid phytonciden in het bos. Deze natuurlijke oliën worden door planten en bomen afgescheiden als afweer tegen insecten, dieren en micro-organismen en dienen ook als geurboodschappen tussen planten onderling.

Bekend van het Japanse bosbaden -shinrin-yoku– is er veel onderzoek gedaan naar de heilzame werking en het effect van phytonciden op het immuunsysteem. Zo bleek dat de antistoffen die witte bloedcellen aanmaken, de zogenaamde natural killer cells, aanmerkelijk toenamen bij mensen die werden blootgesteld aan concentraties phytonciden zoals die in het bos aanwezig zijn.

En niet alleen de lucht van planten, ook die van aarde is goed voor je. Daarin huist namelijk de bacterie mycobacterium vaccae, die neuronen, gelinkt aan je immuunsysteem, activeert. Prettige bijkomstigheid: je krijgt er ook nog een goed humeur van.

De natuur kan je horizon verbreden en stelt je in staat om te onderzoeken waar blokkades, blinde vlekken en trauma’s verborgen zitten.

De natuur is  gewillig en geeft alles prijs, ook je talenten, je potentieel en alles waar jij de wereld mee kunt trakteren. Net als een bij die honing maakt. Wat we nodig hebben is dat we onze zintuigen open zetten en ons ermee verbinden. Lichtvoetig door de natuur wandelen (als samenwerkingspartner) en het tot je laten fluisteren. De natuur en alles om ons heen integraal onderdeel uit laten maken van het helings- en straalproces. De Aboriginals noemen dit ook wel Dadirri.

Voor veel sjamanen en medicijnmensen is dit een natuurlijke vorm van leven en één zijn met het geheel. Daar weer naar terugkeren en mijn eigen nomadenbloed eer aan doen heeft geleid tot dit pad en ik deel graag mijn kennis en visie.